Masaż czekoladą – na czym polega?

Masaż czekoladą – jak wygląda?

Taki masaż opiera się na tradycyjnych technikach, które każdy, profesjonalny masażysta powinien mieć w najmniejszym palcu u dłoni. Wykonujący powinien również przed zabiegiem ze swoim Klientem ustalić odpowiednią siłę nacisku oraz obszar ciała, na którym skupić ma szczególną uwagę. Podczas zabiegu nie sama czekolada wchodzi w grę. Masażysta użyje również różnych olejków aromaterapeutycznych, najczęściej o zapachu cytrusów, co doda kolejne, kojące zapachy i odczucia do całości procesu. Po dokładnym rozmasowaniu i rozsmarowaniu na ciele produktów, masażysta owija swojego Klienta folią. Takową zostawia na okres 15 minut. Po tym czasie czekolada i olejki są zmywane, a masowany czuje się maksymalnie zrelaksowany i jak nowo narodzony!

Dlaczego Klient zostaje owinięty folią i pozostawiony na 15 minut? Dzięki temu ciało i skóra są ciągle ogrzewane, dlatego toksyny szybciej wydostaną się na zewnątrz, a składniki odżywcze wewnątrz.

Czy masa czekoladowa podczas zabiegu jest stuprocentowo naturalna?

Odpowiedź jest prosta – oczywiście, że tak. Czekolada, którą wykorzystuje się podczas procesów masowania skupia w sobie tylko i wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, takie, jak:

  • olej sezamowy,
  • masa kakaowa,
  • olej migdałowy,
  • olej kokosowy,
  • olej z pestek moreli,
  • olej słonecznikowy.

Jak przygotować się do masażu czekoladą?

Takie przygotowanie nie jest czasochłonne. Przed wizytą masażysta powinien poinformować swojego klienta o tym, aby przed umówionym zabiegiem dokładnie się umył i wykonał swój ulubiony peeling ciała. Podczas peelingu pozbywamy się bowiem martwego naskórka, dzięki czemu substancje wykorzystywane podczas masażu będą mogły głębiej i dokładniej wchłonąć się w ciało osoby masowanej. Z tego samego powodu przed zabiegiem warto poddać się procesowi depilacji, ponieważ czekolada może zatrzymywać się na włoskach.

Wskazania do masażu gorącą czekoladą

Do głównych wskazań wykonania takiego zabiegu zalicza się:

  • silny stres,
  • bóle mięśni,
  • zmęczenie i brak energii, uczucie znużenia,
  • cellulit,
  • dolegliwości układu krążenia,
  • dolegliwości układu oddechowego,
  • zmarszczki,
  • nadmiar tkanki tłuszczowej,
  • dolegliwości układu nerwowego.

Przeciwwskazania do wykonania zabiegu gorącą czekoladą

Do głównych przeciwwskazań zalicza się:

  • posiadanie żylaków,
  • bycie w ciąży,
  • przechodzenie przez chorobę zakaźną,
  • posiadanie gorączki,
  • posiadanie ran i uszkodzeń na skórze,
  • chorowanie na choroby skórne,
  • chorowanie na poważne zaburzenia układu krążenia,
  • chorowanie na nadpobudliwość nerwową.

Efekty masażu gorącą czekoladą

Efekty szokują każdego Klienta. Nie będzie to tylko ogromny relaks, poprawienie ogólnego samopoczucia, a także:

  • nawilżenie i ujędrnienie skóry – naturalne olejki, które wykorzystywane są podczas masażu, spowodują, iż skóra stanie się dogłębnie nawilżona i miękka, natomiast pobudzenie krążenia krwi podczas zabiegu, a co za tym idzie, poprawienie działania komórek skóry, zwiększy jej napięcie oraz spowolni procesy starzenia,
  • działanie antyoksydacyjne – ciemna czekolada ma niezwykłe właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym skóra uzyska jędrność, odświeżenie, a także spłyci zmarszczki,
  • zmniejszenie cellulitu i tkanki tłuszczowej – w czekoladzie zawarta jest teobromina, która pomaga pozbyć się takich dolegliwości skórnych,
  • uspokojenie i ogólny relaks – nie tylko masaż, ale także zapach czekolady pozwoli na ogólne rozluźnienie ciała i zapomnienie o troskach dnia codziennego,
  • przywrócenie równowagi między ciałem a umysłem,
  • złagodzenie dolegliwości na tle układu nerwowego, oddechowego oraz krążeniowego,
  • poprawienie elastyczności skóry,
  • poprawienie kolorytu skóry,
  • poprawienie mikrokrążenia oraz zmniejszenie obrzęków skóry,
  • uczucie szczęścia, dostarczenie do mózgu masowanego ogromnego zastrzyku serotoniny oraz endorfin.

Składniki zawarte w czekoladzie, które pozwolą na poprawienie kondycji skóry

Do takich składników zaliczymy głównie: witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, dobroczynne lipidy, magnez. Czekolada jest również źródłem polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim z organizmu oraz z powierzchni skóry usuwane są wolne rodniki, które powodować mogą zbyt wczesne starzenie się skóry.